Kako si? 2017

​Od 6. do 13. oktobra je že deseto leto zapored potekal projekt Kako si?. Letošnja osrednja tema projekta so bila družbena omrežja in njihov vpliv na posameznika, družbo ter medosebne odnose.

V petek, 6. oktobra, je v Centralni postaji potekal promocijski intervju s Cirilom Komotarjem, ki je, tudi skozi lastno zgodbo, predstavil svoje videnje uporabe družbenih omrežij in njihovega vpliva.

Nadaljevali smo v ponedeljek, 9. oktobra, ko smo uradno otvorili projekt in razrezali rojstnodnevno torto, po tem pa je sledilo predavanje Nika Laha z naslovom Jedrca socialne nevroznanosti, ki se ga je udeležilo več kot 100 obiskovalcev. Po predavanju smo si ogledali film Disconnect (Odklop), po koncu pa je sledil še strokovni komentar Borisa Velerja, soustanovitelja prvega specializiranega centra Logout za pomoč pri odvisnosti od interneta.

V torek sta študentki psihologije, Sandra Modic in Anja Javorič izvedli delavnico na temo hitrostnega sklepanja prijateljstev (Speedfriending 101), zvečer pa je na Študentskem kampusu potekala čajanka o medosebnih odnosih, zanimive poglede in razmišljanja so delili Matic Munc, Špela Selak in Sebastjan Kristovič, pogovor pa je moderirala Manca Košir.

V sredo je bila na vrsti še ena delavnica in sicer na temo moči in vpliva družbenih omrežij, izvedla pa sta jo študenta psihologije, Petra Mikolič in Erik Babič. Nadaljevali smo s kratkim predavanjem o zasvojenosti z računalniškimi igrami, zaključili pa s predavanjem o družbenih omrežjih in kibernetskem prostoru. 

V četrtek je potekala okrogla miza z naslovom Na spletu sem, torej sem!, na kateri so mnenja izmenjevali Vesna Vuk Godina, Benjamin Lesjak in Mitja Mavsar. Po njej smo se preselili v Trubarjevo hišo literature, kjer smo večer zaključili s filmom Captain Fantastic (Kapitan Fantastični), strokovni komentar po koncu pa je prispeval profesor Robi Kroflič.

Petek je minil v sproščenem vzdušju, dopoldne smo se odpravili na Rožnik brez elektronskih naprav, zvečer pa smo projekt zaključili z rojstnodnevno zabavo in brucovanjem, kjer smo se družili in povezovali ob karaokah.

Namen projekta je bil informirati javnost o psiholoških vidikih uporabe družbenih omrežij, tako pozitivnih, kot tudi negativnih ter vse prisotne spodbuditi h kritičnemu in refleksivnemu pristopu do obravnavane tematike. Udeležence smo želeli opolnomočiti za ustvarjanje ravnotežja med »online« in »offline« vidiki vsakdanjika, za spoprijemanje s posledicami negativnih vplivov pretirane in nepremišljene uporabe družbenih omrežij ter tako prispevati k boljšemu duševnemu zdravju. Hvala vsem za udeležbo in se vidimo prihodnje leto!

Kako si? 2016

Osrednja tema projekta »Kako si? Pripravljen na kaos!« je bila preobremenjenost ter posledice dolgotrajne izpostavljenosti stresorjem v vsakdanjem življenju. S projektom smo želeli študente, mlade in javnost informirati o psiholoških vidikih preobremenjenosti, vplivu družbe na preobremenjenost posameznika in tudi o povezavi med preobremenjenostjo in okrnjenim duševnim zdravjem. Posameznike smo želeli opolnomočiti za spoprijemanje in soočanje z vsakodnevnimi obremenitvami in s tem povečati njihovo psihično blagostanje ter sposobnosti za prostovoljno spreminjanje vedenja, uravnavanja čustvovanja, reševanja problemov in na sploh vzpostavljanja zdravega življenjskega sloga.

Tako smo v okviru letošnjega projekta poslušali predavanje »Sodobni človek kot žrtev pričakovanj?«, izvedli brezplačno delavnico joge, izmenjavali mnenja na okrogli mizi o preobremenjenosti, ob čajanki modrovali o izkušnjah s preobremenjenostjo in njenim vplivom na osebne odnose in družino, se informirali o čustveni preobremenjenosti, izvedli interaktivno predavanje s prikazom vaj o čuječnosti in sproščanju, si ogledali italijanski film Perfetti sconosciuti, se izobrazili o strategijah spoprijemanja s stresom, izpeljali delavnico na temo naučene nemoči in optimizma ter projekt zaključili z brezplačnim gledališkim večerom.

Po projektu smo izvajali in še vedno izvajamo tudi delavnice za osnovno in srednješolce v Ljubljani na njihovih šolah, ki jim bodo omogočale usvajanje znanja preko izkustvenega učenja.

Projekt je potekal od 7. do 14. oktobra 2016 v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Program v Mariboru se je neodvisno izvajal pod okriljem Društva študentov psihologije v Mariboru. Veseli nas, da je za nami še en uspešno izveden projekt in da z njim vsako leto dosegamo večje število ljudi!