​Izmenjava s Srbijo (2017)

​Ljubljana

Prvi del izmenjave (11. – 17. 7. 2017) se je odvijal v Ljubljani na Filozofski fakulteti, kjer smo gostili devet študentk iz Srbije. V tednu izmenjave smo udeležence (slovenske in srbske) izmenjave seznanili o pomenu neformalnega pridobivanja znanja o praktičnem delu z marginalnimi skupinami, razširili zavedanje o trenutnem stanju marginalnih skupin po svetu ter poskusili razbiti stereotipe, ki se vežejo na marginalne skupine in se pojavljajo v današnji družbi.

V torek, 11. 7. 2017 zjutraj so udeleženke prispele na železniško postajo Ljubljana, kjer smo jih pričakali gostitelji. Po dopoldanskem počitku in nastanitvi smo se dobili na skupnem kosilu. Odpravili smo se na skupen ogled Ljubljane in njenih znamenitosti, ki smo jih tujim študentkam predstavili kar sami. Zvečer smo imeli spoznavni večer, kjer smo s pomočjo raznih iger poskušali čimbolje spoznati drug drugega.
V srede, 12. 7. 2017 smo začeli s strokovnim programom. Dopoldne smo poslušali predavanje dr. Mojce Šoštarič, spec. klin. psih. z naslovom Spol in Spolnost, kjer nam je predstavila svoje delo s transspolnimi osebami. Po skupnem kosilu v Marjetici smo na društvu Legebitra spoznavali delovanje same organizacije in skozi debato odkrivali zanimive in poučne stvari o LGBT skupnosti. Popoldne in zvečer smo preživeli kuturni večer v parku Tivoli –  za naše goste smo skuhali domačo slovensko hrano, poslušali narodno glasbo in jih naučili plesati polko.
V ​četrtek, 13. 7. 2017, smo se odravili na ogled Second home, kjer smo študentom predstavili prostor, kjer deluje samoorganizirana skupina migrantov, ki jo vodijo iskalci azila, begunci, migrantski delavci in lokalni ter mednarodni aktivisti. 
V petek, 14. 7. 2017, smo poslušali predavanje dr. Bojana Dekleve o brezdomcih in delu z njimi. Osebne izkušnje je povezoval s teoretičnim ozadjem, tako da smo lahko dobili najboljšo predstavo o brezdomcih v Sloveniji in Srbiji. Kosilo smo imeli na Odprti kuhni, zvečer pa smo jih peljali na Film pod zvezdami, kjer smo pred tem še uživali v pogledu na sončni zahod iz Ljubljanskega gradu.
Sobota, 15. 7. 2017 je bila namenjena izletu na Bled in Bohinj, kjer smo udeležencem pokazali lepote Slovenije. Najprej smo se odpeljali do Blejskega vintgarja, nato do pa do centra Bleda. Tam smo se odpravili na grad, udeleženci pa so imeli možnost sprehoda okoli jezera ali najema čolna. Tam smo imeli tudi čas za kosilo. Naš zadnji postanek je bil v Bohinju, kjer smo zaplavali v mrzlem Bohinjskem jezeru s prekrasnim razgledom.
V nedeljo, 16. 7. 2017 so udeleženci sodelovali pri Lovu na zaklad po centru Ljubljane. Enotedensko izmenjavo smo zaključili s skupno večerjo v Skuhni, kjer smo podelili tudi nagrado za zmago pri lovu na zaklad in pa izvedli evalvacijo izmenjave.
Zadnji dan, v ponedeljek, 17. 7. 2017, smo udeleženke pospremili na njihovo pot domov.