Premagovanje meja lastne države – EFPSA kongres
 
Verjetno ste kot študent psihologije že kdaj pomislili, da bi zaplesali na plesišču, ki bi bilo malce drugačno od običajnega okolja slovenskih Univerz. Soplesalcev ne bi izbirali zgolj med slovenskimi študenti ali profesorji, temveč bi lahko svoje plesne korake delili s študenti psihologije iz drugih držav Evrope ter se učili od tujih profesorjev. Takšno plesanje omogoča EFPSA (European Federation of Psychology Students Associations) s svojimi kongresi, konferencami in ostalimi možnostmi, ki jih ponuja študentom psihologije.

Če bi se želeli udejanjiti na raziskovalnem področju, bi lahko poskusili spisati članek za objavo v spletni reviji JEPS (Journal of European Psychology Students) ali se udeležiti poletne šole (ESS – Europena Sumer School), če bi želeli potovati ali študirati v drugi državi, lahko napotke najdete na spletni strani EFPSA Study Abroad in Travel Network, če bi želeli zgolj spoznati strukturo EFPSA, širiti svoja psihološka obzorja ter zapadati v vroče debate o psiholoških temah, se lahko udeležite EFPSA kongresa ali konference.

Da se bo podoba jasneje izkristalizirala v vaših možganih, bom povedala nekaj besed o kongresu. Vsako leto konec aprila se na drugi evropski lokaciji zbere okoli 200 študentov psihologije iz cele Evrope, kjer se udeležujejo predavanj, delavnic, druženja. Letos je na temo kulturnih razlik potekal enotedenski kongres na bajni lokaciji ob morju v Turčiji, pred enim letom so nas gostili na Danskem, kjer je bila glavna nit predavanj čuječnost, še prej pa na Poljskem, kjer se je večina debat vrtela okoli pozitivne psihologije. Če se študent psihologije udeleži kongresa, ima možnost spoznati tudi strukturo EFPSA, ki temelji na prostovoljnem delu študentov. Aktivni člani skozi cel teden razmišljajo, debatirajo in spreminjajo načrte za prihajajoče leto, da bi ostalim študentom psihologije omogočili čim več ugodnosti na strokovnem in življenjskem področju. Dobijo se še enkrat na leto (po navadi oktobra) da zopet združijo moči kot skupina, ki se sicer usklajuje prek skype pogovorov in dela na daljavo. Letos je takšno srečanje (EB/MR meeting) potekalo na obali Severne Irske, kjer so se zbrali aktivni člani EFPSA ter zavzeto delovali vsak na svojem projektu. Udeležili sta se ga tudi dve slovenski študentki psihologije in sicer Lucija Pažek kot predstavnica Slovenije in Maša Kafel kot članica ekipe Study Abroad. S svojim delom doprineseta k razvoju te enkratne organizacije študentov psihologije, hkrati pa po Evropi širita glas o DŠPS, ŠOU in STIKS, ki prav tako želijo preskakovati meje lastne države.

Če ste plesalci psihologije, ki si želite preizkusiti odre v neznanih krajih, vam toplo priporočam obisk kongresa, ki bo naslednje leto v Romuniji ali pa zgolj obisk EFPSA spletne strani (http://www.efpsa.org/), ki je lahko vaša odskočna deska.

Maša Kafel